søndag 4. oktober 2009

Texmex søndag

En skikkelig chiligryte er en mulighet for nok et møte med de gode borlottibønnene, de passer godt i en kraftig gryte med karbonadedeig og grønnsaker. Chili con carne er en gryte som er enkel å lage fra bunnen av. Legg bønnene i bløt natta før, litt skrelling av grønnsaker, derfra og inn er det plankekjøring. Servert i lag med litt hjemmelaget "guakkis" og tortillachips er det perfekt "comfort food". Hvor fotogen maten er kan diskuteres...


Chili con carne
Stor porsjon

4 dl tørre bønner (borlotti eller kidney)
400 g karbonadedeig
2-3 gulrøtter
2 store løk
2-3 stilker selleri
4-5 røde chili
1 hvitløk
2 bokser hakket tomat
4 ss tomatpurè
kanelstang
salt/buljong

Legg bønnene i bløt i rikelig med vann natta over eller minst 8 timer.
Skyll bønnene og sett dem på kok i en kjele med nytt vann, til det nesten dekker bønnene. Kok opp og kok bønnene uten lokk i 15 minutter.

Hakk gulrot, løk og selleri smått (rivjern er et fint hjelpemiddel), finhakk hvitløk og chili (ta ut frøene hvis du vil ha en mildere gryte). Brun karbonadedeigen på panne, og hell over i kjelen med bønnene, brun også grønnsakene lett før de has i kjelen. Ha i tomater, tomatpurè, chili, hvitløk og kanelstang.
La gryta trekke til bønnene er møre (ca 1 time) før du har i salt eller buljong. Hvis gryta blir for tørr, ha i litt mer vann. Tilsvarende: blir gryta for fuktig, kan den trekke uten lokk for å koke litt inn.

Chilien blir snarmat hvis du bruker hermetiske bønner, to bokser salat- og grytebønner og kok gryta til grønnsakene er møre ca 20-30 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar