søndag 18. oktober 2009

Lammestek med gratinerte poteter


Lammestek med hjemmelagde gratinerte poteter, er en luksus som er overkommelig for de fleste. Jeg liker steken best når den er rosa og nesten breker på tallerkenen, da er den saftig, smakfull og med litt rognebærgele på siden er det en av høstens beste retter.
Vinen jeg serverte til var en Capitel della Crosara Ripasso Valpolicella Classico 2007. Det er en kraftig, men fruktig vin med et hint av mynte eller lakris. Den kutter fint gjennom fløten i potetene, men er samtidig frisk nok til å passe med lammet og grønnsakene.


Lammestek

1 utbeinet lammestek
steketermometer
salt og pepper

Bein ut steika, surr den med hyssing, ha på litt salt og pepper og brun steika godt på alle kanter. Legg den på et ovnsfast fat, sett i steketermometer og stek i ovnen til termometret viser 55ºC. Da er steika rå/medium, liker du kjøttet litt mer stekt la den stå til termometret viser 60ºC, da er den rosa. Min steik var på ca 500 g og trengte ca 25 minutter på 225ºC. Jeg lot steika hvile i 20 minutter mens potetene ble gratinert.

Gratinerte poteter
1 pastinakk
1 hvitløk
4-8 poteter
Kremfløte og matfløte salt og pepper
Ost

Skrell potetene og pastinakken, del dem i tynne skiver. Kok dem møre i en blanding av matfløte og kremfløte i lag med en finhakket hvitløk og litt salt og pepper. Når potetene er møre og steika legges til hviling has potetene over i et ovnsfast fat med revet ost på toppen, gratiner på 225ºC i 10-20 minutter, bruk gjerne varmluft for å få osten litt sprø på slutten.

Jeg serverte lammesteken og de gratinerte potetene med dampet brokkoli og hjemmelagd rognebærgele.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar