mandag 7. september 2009

Soppens dag


Søndag 6 september var soppens dag. Dagen feiret jeg på Blondehuset i Arboretet på Milde i lag med Soppforeningen i Bergen. Vi hadde stor sopputstilling, solgte soppsuppe og holdt soppkontroll.

Det var mange besøkende selv om været ikke var på vår side til å begynne med, kanskje derfor de søkte inn til oss.
Soppen til utstillingen og suppen ble plukket på lørdag da var noen medlemmer av soppforeningen ute på forskjellige steder i Fana og Os og sanket sopp.

Utstillingen viste mangfoldet av sopp i naturen, fra de gode matsoppene til giftsopper og variasjonen innen en enkelt soppart. Soppsakkyndige og entusiaster (bl.a. meg) fra foreningen svarte på spørsmål fra besøkende og viste og forklarte forskjeller på de forskjellige soppene.

Det kom ikke bare spørsmål om å skille soppene fra hverandre, men også bruk av soppfangsten og konservering til senere bruk.
Jeg sverger til tørking av den soppen jeg ikke bruker fersk. Andre liker å tørrsteke soppen til væsken er fordampet før frysing. En tredje variant er sylting. Ut fra diskusjonene i Blondehuset i går er det like mange varianter som det er sopplukkere.
Vi svarte på alt, og håper gjestene gikk fra Blondehuset litt klokere på sopp.

Bildet under viser litt av sopputstilingen. Utstillingen besto av 186 arter og dekket to slike langbord.
Kantarellen er en av de mest etterspurte soppene. Ikke så rart så god som den er.

Storkjuke var utstillingens største sopp, den er en sjelden kjuke som vokser ved bøketrær.
Dette eksemplaret veide omtrent 10 kg, og var ca 6o cm i diameter.
Soppsuppe (fritt etter Josefs variant)

Oppskriften på soppsuppa varierer litt fra år til år, men sopp er hovedingrediensen, i lag med buljong, litt bacon og tomater. I årets suppe var det bl.a kantarell, traktkantarell, blek piggsopp, steinsopp, krittøstersopp m.fl.

Ca 500 g blandet skogsopp
1 boks hakket tomat
1 løk finhakket
litt bacon i små terninger
1 neve makaroni
buljong, vann + terning
litt bladpersille hakket

Rens soppen og del den i mindre biter. Begynn med å svisje løken og baconet i litt smør og ha i soppen i lag med vann, buljong og tomat og makaroni. La suppa koke i 10-20 minutter til makaronien er mør.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar