søndag 1. mai 2011

Våryr bjørk

Bjørka spretter nesten ut av skogen, så grønn er den blitt de siste to ukene. Det er et herk for de som er allergiske, for oss andre er det grønn lykke.
Saft av bjørkeblader er nydelig drikke og godt som "blandevann" i vårlige drinker.
Bjørkebladene bør sankes før de er helt utsprunget, mens de er knallgrønne og litt klissete.
Jeg har lagt det meste av dagens bladfangst til tørk, de skal bli te og krydder i brød utover høsten og vinteren.

Bjørkesaft

125-150 g friske nyutsprungne bjørkeblad (mens de er knallgrønne og litt klissete)
7-10 dl sukker
25-30 g sitronsyre/vinsyre
1 l kokende vann

Bland blader, sukker og sitronsyre i et stål- eller plastkar, hell over kokende vann. Rør til sukkeret er oppløst, la det hele stå kaldt i 3-4 dager. Sil og hell på flaske. Dette konsentratet kan brukes til flere oppskrifter.
Sitronsyren kan byttes ut med saft av to sitroner eller fire lime
.
Holdbarheten er en uke i kjøleskap, men den kan fryses. Jeg bruker å fryse saften i isbitposer, da er det lett å ta ut etter behov.





Bjørkemojito

4 cl hvit rom
1 cl bjørkekonsentrat
Fyll opp glasset med farris og isbiter
Pynt med friske bjørkeblader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar