søndag 31. oktober 2010

Lam i lange baner


I år har jeg kjøpt et helt lam fra Syse Gard, som jeg hentet ferdig oppdelt på Bondens marked i går. Pakken inneholdt ett ferskt lammelår, pinnekjøtt, røyka kokekjøtt og rullepølse. Sysekorv og fenalår får jeg når det er ferdig.

Lammet er født og tilberedt hos Syse Gard i Ulvik. Der bor bøndene Gro og Hans, de har et gårdsutsalg hjemme på gården og deltar også på Bondens marked på Bryggen i Bergen

Lammet har fått godt stell, i sommer var lammet på saftig fjellbeite, det kjennes på smaken. Nå ser jeg frem til mange gode middager, og julemiddagen blir høydepunktet…mmm

Dagens rett er en forsmak på det gode som venter fremover, med røyka kokekjøtt, kålrabistappe og mandelpotetet. Retten er tatt rett ut fra husmannens kjøkken, i farten kommer jeg ikke på hva som kunne vært mer tradisjonelt.Røykakjøtt med kålrabistappe og mandelpotet.

Det er genialt enkelt å tilberede denne retten, det vanskeligste er å huske å legge kjøttet i vann natta før koking. Du kan legge det i vann rett fra frysen. Dagen etter bytter du vann og trekker kjøttet mørt, ca 2 timer.
De to timene kan du bruke til å lufte hunden eller se en film. Når jeg setter på kjøttet skreller og jeg kålrabi i terninger legger i vann, da er de klare til å sette på når kjøttet begynner å bli ferdig kokt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar