lørdag 6. mars 2010

Trylleboller

Bolledeig er rene magien, samme deigen kan formes og fylles med det utroligste. I dag har jeg laget dobbel porsjon deig og laget halvparten til soppfylte piroger og andre halvdel ble kanel i svingen boller. Jeg lærte av en russisk venninne å bruke søt bolledeig med salt soppfyll til piroger. Blandingen av det søte og salte er utrolig godt og kan nesten sammenlignes med smash, som er sjokoladetrekte salte mais chips. Bolledeigoppskriften er Ingrid Espelid Hovigs og er sikkert den mest brukte bolleoppskriften i Norge…

Hveteboller
24-30 boller
100 g smør
3 ½ dl lettmelk
50 g gjær
1 dl sukker
ca 500 g hvetemel
½ ts hornsalt
1 ts kardemomme eller kanel

Smelt smøret og varm opp en del av melken til fingervarme, og rør ut gjæren i den lunkne væsken.
Bland sukker og halvparten av melet i en kjøkkenmaskin med deigtrinse eller lignede og rør inn væsken, spe med mel til deigen slipper bollen og la maskinen gå minst fem minutter slik at deigen blir godt eltet. Blir deigen for fast blir den vanskelig å trille ut til boller. La deigen heve et lunt sted i 30-50 minutter. Til piroger kjevlet jeg ut en leiv som jeg delte opp i trekanter og la 2 ss med soppfyll på og rullet dem sammen. Resten kjevlet jeg ut til en avlang leiv og smurte den lett med litt smeltet smør og strødde på sukker og kanel, rullet leiven sammen og delte den i 2-3 cm tykke kanel i svingen boller.

Pirogfyll

1 løk
2-5 sjampinjonger (kommer litt an på hvor store de er)
20-30 g tørket sopp (traktkantarell er fint)
timian og salt

Hakk løk og soppen og stek det lett brunt på panne, ha i timian og salt.
Hvis du har tørket sopp du vil bruke, legger du den i bløt i litt varmt vann før steking.
Ta vare på bløtevannet, det kan du koke inn i soppblandingen eller bruke når du koker ris eller suppe. Bløtevann fra sopp har mye god smak.

I dette soppfyllet går det også fint å bruke frossen sopp, eller bare tørket sopp. Noen soppgale/glade sånn som meg, har tørket og frossen sopp tytende ut av dørene. Dere som ikke plukker egen sopp og har det på lur, kan lage fyllet med bare kjøpesopp eller kjøttdeig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar