Ramsløk, vikingenes hvitløk, er en av de første nytteplantene som stikker hodet frem når snøen smelter. Den smaker omtrent som hvitløk og kan brukes som hvitløk. Jeg bruker å lage ramsløkpuré, den holder fint et år i kjøleskapet. Jeg har enda et glass igjen fra i fjor og den er like fin nå som da jeg laget den i påsken 2009.
Der ramsløken vokser vokser det ofte rikelig, men plukk bare bladene og la noe stå igjen til å blomstre.
Ramsløken på bildet er nettopp kommet opp, men bladene blir ca 25 cm høye og er et flott skue i vårskogen.
Ramsløkpuré
3 l ramsløkblader
mild olivenolje
salt
Kjør ramsløkbladene i foodprosessor og ha i nok olivenolje til at bladene moses godt, ha i litt salt.
Ha pureen på rene glass og oppbevar i kjøleskap eller en kjølig kjeller. Puréen er holdbar i minst ett år i uåpnet glass, åpnet holder den i noen uker. Jeg bruker å ha pureen på små glass. Bruk gjerne slike som det har vært tomatpurée ol. på, de er passe størrelse til at jeg får brukt opp pureen i rimelig tid etter åpning.
Ovnsbakt sjalottløk
beregn 2 løk til hver
ramsløkpuré eller pesto
olivenoljepepper
Skrell og del sjalottløken i to på langs, smør på litt ramsløkpure eller pesto og legg på på aluminiumsfolie smurt med litt olivenolje. Pakk løken inn i aluminimsfolie og bak i oven eller på grill i 15-20 minutter
Fylt sjampinjong
beregn 1- 2 sopper til hver etter størrelsen på soppene
ramsløkpuré eller pesto
olivenolje
salt og pepper
Knekk stilkene av soppene og ha i litt ramsløkpure og olivenolje. Sett stilken tilbake og pakk soppene i smurt folie og bak i ovnen eller på grillen i 15-20 minutter.
Så bra med en oppskrift på ramsløkpure! Den skal jeg prøve :) hilsen Tone A.
SvarSlett